2014-07-23 Europa paruošė naują sankcijų porciją Rusijai

Rusija vis labiau spaudžiama į kampą. Vakarų bendruomenė Kremlių kaltina separatistų, kurie galėjo numušti keleivinį lėktuvą, rėmimu ir ginklų tiekimu. Todėl antradienį į Briuselį susirinkę ES užsienio reikalų ministrai svarstė apie naują ekonominių sankcijų porciją Rusijai.

Pateks ir įmonės

Į viešumą kyla vis daugiau nutekintos informacijos apie būsimus sankcijų sąrašus, mažesnius ir didesnius jų variantus. Tačiau neabejojama, kad Europa kirs per Rusijos įmone ir neapsiribos tik draudimu į ES įvažiuoti separatistų lyderiams. Tai būtų atsakas į Malaizijos avialinijų numušimą, dėl kurio atsakomybė tenka ir Rusijai. Todėl naujas sankcijų sąrašas bus paskelbtas jau netrukus. Jame šį kartą bus ne tik asmenys, bet ir Rusijos įmonės, sakė ES užsienio reikalų vadovė Catherine Ashton. O diskusija dėl sankcijų buvo gana produktyvi, žurnalistams Briuselyje sakė Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Europos Komisija yra įpareigota parengti priemonių sąrašą. „Karštokos buvo diskusijos ir emocingos. Olandijos kolegoms dabar sunku kalbėti neemocionaliai“, – sakė L.Linkevičius.

Numuštame Malaizijos avialinijų lėktuve daugiausiai buvo olandų pilietybę turinčių keleivių. Olandijoje jau paskelbtas gedulas, o šios šalies atstovų retorika vis labiau griežtėja Rusijos atžvilgiu. Beje, žurnalistai jau išsiaiškino, kad Olandijoje gyvena Rusijos prezidento Vladimiro Putino duktė.

Komisijai – užduotis

Pasak L. Linkevičiaus, sutarta, kad nelegalios karinės struktūros Rytų Ukrainoje yra pasekmė to, kas įvyko su Malaizijos lėktuvu. „Esame ne kartą sakę, kad įrangos ir technikos skverbimasis per sieną gali atvesti į kokią nors nelaimę. O tai yra pasekmė veiksmų“, — sakė Užsienio reikalų ministras.

ES Užsienio reikalų ministrai svarstė, kaip būtų galima pritaikyti ribojančias priemones gynybos srityje, kitaip tariant, Europoje krypstama link rusiškų ginklų importo embargo arba jautrių technologijų taikyme. Į sankcijų sąrašą ketinama įtraukti žmones, kurie yra „artimi sprendimų priėmimui“. Nors sąrašas dar tik kurpiamas, tačiau pats sprendimas jau yra priimtas, pridūrė L.Linkevičius. Įmonės, kurių veikla prisideda prie tokių sprendimų įgyvendinimo, gali atsidurti sankcijų sąraše. Tačiau ar tai sustabdys Rusiją ir V.Putiną? Ultimatumai iš Europos liejasi ir toliau, ypač raginimai nustoti tiekti karinę techniką separatistams Rytų Ukrainoje.

Ministrų susitikime prancūziškų karinių laivų „Mistral“ pardavimas Rusijai nebuvo tiesiogiai įvardytas, tačiau, pasak L.Linkevičiaus, sutarta, kad ginkluotės tiekimas Rusijai turi sustoti. „Kai kam tai dideli kontraktai. Tad tai ne tik žodžiai, bet ir pasekmės“, – sakė jis. Europos Komisija per artimiausias dienas pateiks planą, kaip viskas turėtų būti padaryta.

Italai paleido antį

Vienas Italijos dienraštis pranešė apie tariamus Baltijos šalių, Suomijos, Švedijos ir Prancūzijos kovotojus Rytų Ukrainoje, tačiau L.Linkevičius tai pavadino eiline nesąmone, kurioms turėtume įgyti atsparumą. Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame pareiškė reikalaujanti išsiaiškinti Italijos spaudos paskleistą informaciją. Beje, šis italų dienraštis „Il Giornale“ yra artimai susijęs su buvusiu Italijos premjeru, artimu V.Putino bičiuliu Silvio Berlusconiu. „Tai eilinė nesąmonė. Mes turime kovoti su propagandos strėlėmis. Rusijos propagandos mašina gerai sutepta ir finansuojama“, – sakė L.Linkevičius ir priminė, kad rusų žiniasklaida pateikė daugybę versijų, kas ir kaip galėjo numušti keleivinį orlaivį, tačiau ant separatistų taip ir nemetė šešėlio.

Apie sankcijas pačiam Rusijos prezidentui V.Putinui kol kas kalba neina. „Dabar kol kas nekalbame apie tai, nors daugelis klausia, kur ta riba“, – pastebėjo pašnekovas. Vis tik sankcijos tarsi kilpa veržiasi aplink V.Putiną, įtraukdama vis daugiau su juo susijusių asmenų. JAV veiksmai parodė, kad jie turi efektą ir tai skaudūs smūgiai Kremliui.

Sankcijos – ir investicijoms

Tuo tarpu Europa jau ketina įvesti sankcijas investicijoms į okupuotas teritorijas, pavyzdžiui, Krymą. „Tuo legalizuojama valdžia Kryme bei pati okupacija“, – mano Užsienio reikalų ministras.

Užsienio reikalų ministras priminė ir Jungtinių Tautų Organizacijos poziciją, kuri nėra tokia radikali, nes joje veto teisę turi Rusija. Tačiau nepaisant to, buvo vienbalsiai priimta rezoliucija reikalaujant prieigos prie avarijos vietos ir nepriklausomo tyrimo. Lietuvis abejoja, ar galimas objektyvus tyrimas, kai keturias dienas po katastrofos nebuvo prileisti ekspertai, o ten dirbo kiti žmonės. „Tikėtis objektyvių rezultatų būtų sudėtinga“, – sakė ministras.