2014-07-09 Europarlamentarai matuojasi būsimus darbus

Viktoras Upsaskichas ketina dirbti Teisės komitete ir žada ginti žmogaus teises Europos Parlamente. Tuo tarpu kitas europarlamentaras Valentinas Mazuronis džiaugiasi gavęs progą pasisakyti jau pirmos sesijos metu. „Pirmas įspūdis yra geras. Čia daug žmonių, didesnis susigrupavimas. Šiandien turėjau pirmą pasisakymą diskusijoje dėl tarybos išvadų. Ten Lietuvai svarbūs klausimai – pritarta Europos Komisijos nuomonei dėl euro įvedimo Lietuvoje“, – pasakojo pirmus įspūdžius naujai išrinktas europarlamentaras. V.Mazuronis, turėjęs dvi minutes išsakyti savo poziciją. Pasak jo, Europos Parlamente galima dirbti ir atstovauti rinkėjų pažiūras.

Beje, V.Mazuronis pasirinko darbą euroskeptikų frakcijoje, kurioje pirmuoju smuiku groja britų išrinktas euroskeptikas ir ES griovėjais iš vidaus Nigelas Farage’as. Tačiau V.Mazuronis mano, kad tai tik etiketės. „Aš nesu prieš ES, nemanau, kad ją reikia griauti. Lietuvos buvimas joje neabejotinai naudingas. Bet tai nereiškia, kad ES viskas yra tvarkoje“, – sakė jis. Laisvės ir tiesioginės demokratijos frakcijoje dirbsiantis lietuvis sakė palaikantis eurą Lietuvoje, tačiau skatina labiau išaiškinti žmonėms, kas yra kas, kad šie pagaliau pritartų euro įvedimui. Aplinkosaugos, sveikatos ir maisto saugos komitete dirbsiantis V.Mazuronis sako lengvai susikoncentruosiantis naujam darbui. Nors jis tikėjosi tapti komiteto vicepirmininku, tačiau kol kas tarp keturių patvrtintų vicepirmininkų lietuviškos pavardės nėra. Jis žada dirbti Europos Parlamento delegacijose ryšiams su JAV, o taip pat ir Ukraina. „Duok dieve sveikatos ir padaryti tai, ką aš planuoju padaryti“, – tikino V.Mazuronis.

Dar vienas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas jau neblogai pažįsta Europos Parlamento koridorius. Liberalų frakcijoje pradėsiantis dirbti politikas teigė koridorių iki šiol nepamiršęs, ir jaučiasi puikiai. „Niekur nepasimečiau ir nepamiršau“, – „Europos klubui“ tikino jis. Paklaustas, ką mano apie tai, kad pastarąjį kartą su Europos Parlamentu teko atsisveikinti po imuniteto panaikinimo, kai dėl jo kreipėsi Lietuvos teisėsauga, V.Uspaskichas pabrėžė, kad tąkart jis paliko Europarlamentą savo noru. V.Uspaskichas teigė, kad kaip partijos lyderis turėjęs būti su komanda ir ją vesti. „Dabar manau, kad Lietuvai galiu daugiau naudos duoti iš čia, iš Europos Parlamento“, – neabejojo V.Uspaskichas, vis dar juodosios buhalterijos bylos kaltinamasis.

Jis, kaip ir ankstesnę kadenciją dirbs Regioninės plėtros komitete. Tačiau labiausiai žada koncentruotis dėl žmogaus teisių pažeidimų. „Yra neteisinga, kai žmonės laukia šešerius metus, kol nagrinės jų skundus“, – įsitikinęs politikas. Žmogaus teisės, pasak jo, yra svarbesnės nei verslo ir infrastruktūros projektai, todėl pasiruošęs pirmiausia ginti žmogaus teisės, o jau po to imtis materialesnių dalykų. Reikia didinti finansavimą, teisėjų skaičių, tačiau negali taip būti, kad pralaimėtos bylos Lietuvoje būna išsprendžiamos kitaip Europoje. Jis iš savo patirties teigia žinantis, kad skundai ES svarstomi tik po labai ilgo laiko tarpo, kai jau niekam neįdomus rezultatas. Pasak V.Uspaskicho, ES neturi teisės auklėti trečiųjų šalių dėl žmogaus teisių pažeidimų. Jis ketina dirbti pavaduojančiu nariu Parlamento Teisės komitete, kuris nagrinėja teisėsaugos prašymus atimti europarlamentarų imunitetą ir tai jau kartą darė dėl paties V.Uspaskich..

V.Uspaskichas nepamiršo pažado ir dėl minimalios algos, nors devyni litai prie 1500 jau nėra tokie svarbūs. Pasak jo, minimalus atlygis turi siekti 60 procentų vidutinio atlygio.

Verslo infrastruktūros kūrimas ir vienodos socialinės garantijos – tai klausimai, kurie V.Uspaskichui yra svarbūs naujoje europarlamentaro kadencijoje. Jis teigė tai surašęs savo prisistatyme, kurį išsiuntė visam Europarlamentui ir lauks pasiūlymų prisidėti prie įvairių iniciatyvų, kurios, jo manymu, bus artimos jo vertybėms.